MINISTAR ERLIĆ POSJETIO OPĆINU CERNIK

Cernik 13.02.2024.

Na poziv načelnika Općine Cernik Vitomira Žakića , Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić je sa suradnicima u utorak 13. veljače posjetio Poljoprivredno poduzetnički inkubator vrijedan nešto više od milijun i dvjesto tisuća eura kojega  ministarstvo sufinancira kroz Programa Slavonija, Baranja i Srijem. Ministar je posjetio i Franjevački samostan , obišao župnu Crkvu Sv. Peta i Pavla te  Biblijsko-arheološku muzejsku izložbu« Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda koja djeluje u sklopu samostana . Crkva je za vrijeme potresa u Petrinji doživjela znatna oštećenja , čija je sanacija u tijeku i koje također sufinancira Ministarstvo regionalnog razvoja.

Ministar Erlić je novinarima izjavio kako je Poljoprivredno poduzetnički inkubator vrlo  važan projekt i primjer dobre prakse za kvalitetniju proizvodnju te plasman poljoprivrednih proizvoda lokalnih proizvođača a u isto vrijeme  pruža mogućnost zapošljavanja ljudi s područja općine. Ministarstvo će pratiti ovaj projekt i pronaći dodatne mogućnosti oko nastavka sufinanciranja i opremanja inkubatora . Također ćemo podržati nastavak obnove oštećenja samostana i crkve u Cerniku – rekao je ministar Erlić. Načelnik Vitomir Žakić je zahvalio ministru i suradnicima na posjeti i angažmanu oko sufinanciranja ne samo ovih nego i drugih komunalnih ,  infrastrukturnih i turističkih projekata poput izletišta „Strmac“ . Za inkubator je potrebno još oko   700 tisuća eura, a najvažniji je cilj otvaranje novih radnih mjesta i ostanak mladih na području jedine brdsko-planinske općine u Brodsko-posavskoj županiji.  

Ministar je u nastavku posjeta sa svojim suradnicima s velikim zanimanjem u društvu domaćina načelnika Vitomira Žakića, predsjednika općinskog vijeća Hrvoja Žakića i gvardijana samostana Fra Josipa Grubišića te saborskog zastupnika i predsjednika županijske skupštine Pere Ćosića , župana BPŽ-e Danijela Marušića, njegovog zamjenika Marka Šimića, načelnika Općina Okučani i Stare Gradiške Ace Vidakovića i Velimira Paušića  razgledao neprocjenjivu zbirku biblija i muzejski postav koji je nastao zalaganjem i trudom fra Tomislav Vuka, profesora na Fakultetu za biblijske znanosti i arheologiju u Jeruzalemu a koji je  prikupio izloške, priredio znanstvenu obradu, opisne tekstove i fotografsku dokumentaciju te postavio izložbu koju posjetitelji uz najavu mogu razgledati. Riječ je o artefaktima kojima bi se podičile i najveće svjetske prijestolnice kulture.

Na kraju posjeta ministar je obećao nastavak podrške realizacije svih razvojnih projekata na području županije za što su kao nikada do sada osigurana velika sredstva u državnom proračunu, a još veća iz Fondova EU. Važno je samo pripremiti potrebnu dokumentaciju, pratiti natječaje i javljati se na njih – naglasio je ministar.   

Opširnije u našim informativnim emisijama.

Sva prava pridržana

Više foto materijala na poveznici.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100063587799613

Odgovori