MAĐARSKI HODOČASNICI U OKUČANIMA

Okučani 15.03.2023. mv

Općinu Okučani je danas posjetila grupa umirovljenika iz mađarskog grada Kaposvára. Riječ je o vjernicima koji su krenuli na hodočašće u Međugorje a Okučani su im neizostavna postaja iz nekoliko razloga.

U župnoj crkvi Sv. Vida su nazočili na svetoj misi te su htjeli vidjeti zdanje ove crkve za koju su temelje iskopali pripadnici mađarskog inžinjerijskog kontingenta koji su od siječnja 1996. godine bili smješteni u sklopu snaga SFOR-a na Pustarama. Nakon što je crkva izgrađena prema obećanju mađarskog premijera Viktora Orbana, helikopterom mađarske vojske na zvonik crkve je postavljena kupola s križem.

Uz župnika fra Ivu Brezovića mađarske hodočasnike su dočekali predsjednik općinskog vijeća Ivica Pivac i direktor Sloboštine Ivan Golub. Mađari su se poklonili poginulim vitezovima u VRO Bljesak kod spomen obilježja Kristalne kocke vedrine a zatim su posjetili i mjesto gdje stoji stup Hrvatsko-Mađarskog prijateljstva koji je podignut prije 23 godine. Izrazili su nadu da će se nakon zaustavljanja  pandemije koronavirusa nastaviti posjeti Mađara iz Taszára u Okučane i Hrvata iz Okučana u Taszsár.

Opširnije u središnjim informativnim emisijama.

Sva prava pridržana . Zabranjeno je kopiranje i objavljivanje ili prenošenje sadržaja bez dozvole autora.

više foto materijala na poveznici:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100063587799613

Odgovori