U CERNIKU JE U TIJEKU MANIFESTACIJA „SAČUVAJMO STARE SORTE I DANI CERNIČKOG PORTUGISCA“ U SPOMEN NA VJEKU HUDOLINA

Cernik 21.10.2023.

Tradicionalna manifestacija “Sačuvajmo stare sorte i Dani cerničkog portugisca“ održava se danas u Cerniku u posebnom ozračju, u spomen na preminulog kolegu i prijatelja te jednog od njezina pokretača Vjeku Hudolina. Manifestacija se odvija u podrumu Kulmerovog dvorca zbog lošijih vremenskih prilika koje nisu zaustavile brojne izlagače iz RH i susjednih zemalja i zapravo je zadivljujuće koliko OPG-ova, poljoprivrednika i gostiju je manifestacija privukla.

Kako nam je u ime organizatora rekao predsjednik  Udruge vinogradara i voćara Općine Cernik Zvonko Živković , cilj udruge , općine i cerničke TZ  je bio da se ova izložba plodova i prerađevina starih sorti voća i povrća koju je pokrenuo najprije na facebook grupi “Sačuvajmo stare sorte“ nastavi kao memorijal našeg Vjeke te i dalje privlači brojne izlagače, goste i stručne predavače ne samo iz Hrvatske nego i susjednih zemalja i u tome smo kao što se vidi uspjeli, naglasio je Živković.

“Vjekin doprinos u očuvanju starih sorti je nemjerljiv. Svim srcem se je zalagao za ekološku održivu poljoprivredu te neumorno skupljao ‘građu’ za članke, knjige, brošure, audio i video zapise, dijelio savjete i razgovarao sa stručnjacima i entuzijastima, organizirao radionice na OPG-ovima, posjete učenika voćnjacima te nas sve zadužio i zato hvala Vjeki na ovoj ostavštini i njegovoj obitelji koja se odazvala na ovu manifestaciju i svim posjetiteljima rekao je načelnik Općine Cernik Vitomir Žakić.

Jedno je sigurno, svi koji još uvjek ne znaju gdje će provesti subotnje poslijepodne i večer, mogu doći u Kulmerov dvorac na kušanje ćupteta, kotlovine, domaćih lepinja i ostalih slavonskih delicija  te sudjelovati u krštenju mladog mošta portugisca i zabavljati se uz TS Lengeri  i Stanka Šarića.

Opširnije u našim informativnim emisijama i sutra u emisiji „Sunce nad oranicama“.  

Više foto materijala na poveznici:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100063587799613

Odgovori