MINISTAR FUCHS OBIŠAO ŠKOLE NA PODRUČJU BRODSKO – POSAVSKE ŽUPANIJE STRADALE U OLUJNOM NEVREMENU

Nova Gradiška 26.07.2023.

U sklopu obilaska područja Brodsko-posavske županije na kojima su u olujnom nevremenu 19. srpnja oštećeni školski objekti, Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs je u pratnji župana dr. Danijela Marušića, pročelnice županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, sport i kulturu Anice Vukašinović i voditelja Službe civilne zaštite Slavonski Brod Pave Baričića jučer posjetio OŠ Ljudevita Gaja u Novoj Gradiški. Ministra Fucsa je o nastalim štetama i aktivnostima na privremenoj sanaciji upoznala ravnateljica škole Blagica Pečnjak.

-Velike su štete, na nekim objektima dojam je, upravo, apokaliptički. No, sve će se to obnoviti, neke su škole pretrpjele manje, ali neke i zaista, velike štete. Procjene ćemo tek napraviti, zasada je procjena oko milijun €, no sve ćemo vidjeti kada stručnjaci izađu na teren – rekao je ministar te pohvalio je sve žurne službe, županiju , ravnatelje , zaposlenike i sve one koji su pomogli te dodao – Ovdje u školi u Novoj Gradiški imamo jedan fantastičan primjer organizacije škole koja je, zahvaljujući praktički samoorganizaciji, pokrila veći dio krova i spriječila eventualna daljnja oštećenja zbog mogućih jačih padavina. Naravno, to nije rješenje, već kompletna sanacija krova. Škola je bila obnovljena i zaista, primjerena za rad, no do početka školske godine siguran sam da će se sve sanirati jer novac nije upitan – izjavio  je novinarima ministar Fuchs.

-U Brodsko-posavskoj županiji  je stradalo 18 škola, od kojih 11 znatno. Procijenjena šteta ugrubo iznosi  milijun € , a može biti i veća. Oko 500.000 € odnosi se  na školske objekte i 500.000 za zdravstvene objekte.  Bit će otprilike oko 60 milijuna € ukupnih  šteta  koje se na području Brodsko-posavske županije još prijavljuju.

Zahvaljujem ministru što je došao, a moram se zahvaliti i ravnateljici OŠ Ljudevit Gaj  Blagici Pećnjak i njenim djelatnicima jer je   ova škola jedan od najboljih primjera kako su se djelatnici organizirali,  sanirali  postojeće i spriječili eventualno nove štete. Ravnateljica je jako dobro organizirala djelatnike  i sve druge koji su pomogli kao što su razna društva i Grad Nova Gradiška.  Vrlo brzo je  obavljeno   prvo saniranje šteta i  čišćenje,  a sada slijedi temeljita sanacija.  U ovu  školu je  za energetsku obnovu utrošeno više od  6 milijuna kuna. Nažalost dogodilo se da nas je  jedan dan vratio  nekoliko godina unazad. Grubo procijenjena šteta   na ovoj školi je  oko 300.000 € i to je najveća  sanacija od svih  naših škola  koje će trebati  obaviti. Očekujem da ćemo vrlo brzo naći izvođače radova   i sanirati ovu školu.  U ovakvim uvjetima nemamo vremena za redovite javne nabave  i morat ćemo radit po skraćenim procedurama  jer to ovakvo stanje iziskuje.  Mislim da će svi za to imati razumijevanja i  da će ova škola biti jako brzo obnovljena.  Još jednom zahvala svima  koji su pomogli do sada, ravnateljici i  djelatnicima škole – rekao je župan Danijel Marušić.

-Zaštitili smo ono što smo mogli, naglašavam da mi je naš domar Marin Olić bio „desna ruka“, da je bio pun ideja i da smo odradili puno stvari samoorganizirano i na svoju ruku i da smo u svemu dobro prošli. Trenutno smo pokriveni i curenje u školu je minimalno. Šteta je svima vidljiva prostim okom ,kratak je rok do početka školske godine i nadam se da će sve brzo krenuti i da će škola biti obnovljena. U četvrtak smo svi bili šokirani, a već u srijedu dobivam poruke od svojih zaposlenika – „trebali doći, treba li doći“? Sazvala sam 10-tak ljudi a u nedjelju i ponedjeljak ih se okupilo 40-tak , nisam brojala , ne samo zaposlenika nego i njihovih članova obitelji . U nedjelju smo kupili vodu koja je bila nekoliko centimetara visoka , za trideset minuta ono što je meni izgledalo katastrofalno je obrisano do zadnje kapi, a u ponedjeljak su s motorkama i ostalim alatom uklonili izvaljeno drveće u školskom vrtu . To smo mi Hrvati,bodemo možda jedni druge i nije nam lako ali kada treba uvijek smo zajedno i kolektiv i njihove obitelji su se stvarno pokazali – prekrsano  – izjavila nam je ravnateljica Blagica Pečnjak . Zahvalila je  svima koji su pomogli na toj žurnoj i na privremenoj sanaciji.

Ministar Fuchs je ranije istog dana posjetio  Industrijsko obrtničku školu u Slavonskom Brodu, Tehničku školu i Osnovnu školu Blaža Tadijanovića  područna škola Podcrkavlje.

Sva prava pridržana.

Više foto materijala na poveznici:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100063587799613&locale=hr_HR

Odgovori