NA 12. SJEDNICI  OV –a  STARE GRADIŠKE  BIO i SABORSKI ZASTUPNIK ANTE PRKAČIN

Stara Gradiška 24.05.2023.

U srijedu 24. svibnja je održana 12. sjednica općinskog vijeća Stare Gradiške na koju je došao i saborski zastupnik Ante Prkačin. Njega je zanimala posljednja točka dnevnog reda sjednice , odnosno  Informacije o poduzetim radnjama glede Odluke o prodaji nekretnine u vlasništvu Općine Stara Gradiška u k.o. Bodegraj s analizom i zaključcima, međutim nakon što je načelnik Velimir Paušić na početku sjednice rekao kako je općina tijekom dana dobila odgovor od DORH-a  i da općina trenutno ne može raspolagati s predmetnim zemljištem jer dorh odjednom tvrdi da je ono u vlasništvu RH .Prkačin se na kraju sjednice kratko obratio nazočnima i zahvalio na prilici da sudjeluje na sjednici.

Podsjetimo , općinsko vijeće je na svojoj 10. sjednici u prosincu 2022. godine donijelo odluku o prodaji predmetnog zemljišta i to nakon što je 22. veljače 2001. godine uputilo državnom pravobraniteljstvu upit o raspolaganju tim zemljištem na koji su dobili odgovor  da nema zapreke za raspolaganje istim. Poslovi državnog pravobraniteljstva su te iste godine prešli u nadležnost državnog odvjetništva . Upit je poslan i Ministarstvu poljoprivrede jer se radi o poljoprivrednom zemljištu koje je 9. ožuka ove godine odgovorilo da nije zainteresirano za predmetno zemljište te da s njim općina može raditi što hoće. Ponovo je poslan dopis i DORH-u na čiji se odgovor čekalo  dva mjeseca i 21 dan u kojem DORH pobija odluku državne  institucije čiji su poslovi prešli u njegovu nadležnost. Ovdje se postavlja pitanje koje zakone tumače jedni a koje drugi i sve se vraća na početak. Na spomenutoj čestici se kako je prezentirano planira graditi solarna elektrana a blizina slobodnog dalekovoda od 110 Kilovolta lokaciju čini atraktivnom i zanimljivom mnogim ulagačima pa i špekulantima. Na sjednici je među ostalim točkama dnevnog reda koje su usvojene jednoglasno , na kraju usvojen zaključak da se obvezuje načelnik da naruči novu procjenu poljoprivrednog zemljišta uključujući moguće izmjene i dopune prostornog plana Brodsko-posavske županije te da nastavno na dopis DORH-a poduzme potrebne radnje kako bi se situacija što prije i do kraja razjasnila    u cilju realizacije investicije koja je u interesu lokalne zajednice i RH.

Najveću korist bi u slučaju realizacije ove investicije imala Općina Okučani, jer bi od svakog prodanog kW proizvedenog na potencijalnoj solarnoj elektrani dobivala dio sredstava u proračun.

Opširnije u našim informativnim emisijama.

Sva prava pridržana.

Odgovori