ODRŽAN ZNANSTVENO – MEMORIJALNI SKUP „OPĆA BOLNICA SLAVONSKI BROD U DOMOVINSKOM RATU“

S.Brod 03.02.2023.

Na inicijativu mladih liječnika bolnice, skup je organiziran kako bi se prikazao nemjerljiv doprinos liječnika, medicinskih sestara, tehničara te ostalog osoblja u Domovinskom ratu. U tim teškim ratnim godinama kada smo imali više od 900 poginulih , među kojima i 28-ero djece , kroz bolnicu je zbrinuto 7900 ranjenika.  Podatak da je više od 150 liječnika , medicinskih sestara, bolničara i ostalih zaposlenika bolnice  bilo na prvoj crti bojišnice u brojnim postrojbama HV- u i policije govori sve o njihovoj srčanosti i borbenost koje ni loši uvjeti rada nisu zaustavili u pružanju  najbolje moguće zdravstvene skrbi – rečeno je na skupu na koji su se među ostalima odazvali državni tajnik u Ministarstvu Hrvatskih branitelja Špiro Janović, župan Danijel Marušić, gradonačelnik Slavonskog Broda  Mirko Duspara, , pomoćnik načelnika GS OS za zdravstvo general-bojnik Boris Zdilar, predstavnici Hrvatskog generalskog zbora, udruga proisteklih iz Domovinskog rata te sadašnji i bivši zaposlenici i uprava bolnice.

Predavanja su održana kroz djelovanje pojedinih bolničkih odjela za vrijeme Domovinskog rata i  njihovu praktičnu i znanstvenu djelatnost te razmjeni iskustava s liječnicima iz drugih zemalja.

Iako je zgrada neurologije i psihijatrije kao dio bolničkog kompleksa 2021.  godine prošla energetsku obnovu, namjerno je zadržana  jedna „ratna rana“ na fasadi gdje je otkrivena spomen ploča koja će  čuvati sjećanje na ratna vremena i četvero poginulih djelatnika bolnice u Domovinskom ratu.

Opširnije u našim informativnim emisijama.

više foto materijala na poveznici:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100063587799613

Odgovori