OBILJEŽENA 31. OBLJETNICA AKCIJE „GRADINA 91“

U Podvrškom ,Opatovcu,  Šnjegaviću i Cerniku danas je obilježena 31. obljetnica akcije “Gradina 91” kojom su oslobođena jugoistočna psunjska sela Golobrdac, Šnjegavić, Sinlije, Jeminovac i Čečavski vučjak te onemogućena četnička zamisao o zauzimanju Cernika i Nove Gradiške. Oslobađanje ovih sela koja su bila strateški važna zbog neprijateljskog nauma presijecanja komunikacije između Požege i Nove Gradiške,  a provedena je u sklopu operacije „Orkan 91“. Sama akcija s požeške strane je provedena pod kodnim imenom  „Rudine 91“.U koordiniranom napadu na neprijatelja sudjelovale su novogradiška 121. brigada, 3.satnija treće bojne 3. gardijske brigade, 99. peščenička brigada,123. požeška brigada, postrojbe specijalne i temeljne policije. U samom središtu Šnjegavića uništeno je jedno oklopno vozilo te su nakon teških borbi četnici poraženi i povukli se u Bučje, Pakrac i Okučane. Neprijatelj je imao 50-tak mrtvih , a zarobljen je i veći broj njihova naoružanja. Akcija je pokazala da hrvatske oružane snage brzo jačaju i da je tzv. Jugoslavenska narodna armija, potpomognuta srpskim teritorijalcima i četničkim dragovoljcima,izgubila svoju prvotnu udarnu snagu. U ovoj akciji je 16. prosinca u četničkoj zasjedi poginuo  zapovjednik 3.bojne 99. brigade HV pukovnik Stjepan Mesec . Obilježavanje su organizirale UHBDR 121. novogradiške brigade odnosno pukovnije i Općina Cernik i započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja poginulim braniteljima u Podvrškom- Stjepanu Dukanoviću i Mladenu Kovačeviću , u  Opatovcu kod spomen obilježja  Vjekoslavu Šariću i Željku Curiću te  u Šnjegaviću kod spomen obilježja pukovniku Stjepanu Mesecu.   

Nakon toga je u Cerničkoj konobi održana komemoracija i prigodni program. Na komemoraciji su bili Izaslanik potpredsjednika Vlade RH i Ministra Hrvatskih branitelja Tome Medveda brigadni general Ivan Obrovac,  izaslanstva Brodsko-posavske županije , Općine Brestovac, odnosno 123. požeške brigade , UHBDR121. brigade pukovnije Nova Gradiška ,  koordinacije udruga BPŽ  proisiteklih iz Domovinskog rata  te izaslanstvo Općine Cernik koje je vodio načelnik Vitomir Žakić.

Okupljeni branitelji su se danas prisjetili i pokojnog prvog predsjednika RH – Franje Tuđmana koji je nakon teške bolesti preminuo na današnji dan prije 23 godine. Opširnije u našim informativnim emisijama.

Odgovori