EDUKACIJE O ŠTETNOSTI UTJECAJA ALKOHOLA I DROGA KOD UČENIKA POTIČU RAZVIJANJE VJEŠTINA KRITIČKOG RAZMIŠLJANJA I PREPOZNAVANJA RIZIČNIH SITUACIJA

Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske u sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti provode niz aktivnosti s ciljem podizanja razine svijesti na problem svih oblika ovisnosti. U zajedničkoj suradnji policije i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske, održana su edukativna predavanja učenicima osnovnih škola u Novoj Gradiški, Slavonskom Brodu, Donjim Andrijevcima, Davoru, Oriovcu i Slavonskom Kobašu s osvrtom na problem ovisnosti i važnost zaštite mentalnog zdravlja.

Mladi su izloženi brojnim rizičnim ponašanjima, te su preventivne aktivnosti usmjerene na njihovu prevenciju kako bi se spriječio nastanak i razvitak kažnjivih radnji i društveno neprihvatljivih ponašanja.

Policijska službenica za prevenciju policijske uprave Irena Held je istaknula:

„Nedovoljna informiranost mladih o štetnosti utjecaja alkohola i droga, te neznanje o nastanku bolesti ukazuju na potrebu sustavnog i cjelovitog provođenja preventivnih programa usmjerenih na podizanje razine znanja i svijesti o ovom problemu kod mladih. Ovakvim edukacijama kod učenika potičemo razvijanje vještina kritičkog razmišljanja, sposobnost prepoznavanja raznih rizičnih situacija. Svakako ih trebamo podučavati mogućnostima odabira kao i odupiranju vršnjačkom pritisku oko konzumiranja sredstava ovisnosti, a isto tako i o zapriječenim sankcijama u slučajevima zlouporabe sredstava ovisnosti“.

Osim navedenih edukacija, policijski službenici kao članovi Organizacijskog odbora za obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti, sudjelovali su na otvorenju Izložbe grafičkih rješenja plakata koja su izradili učenici Gimnazije „Matija Mesić“ iz Slavonskog Broda. Učenici su u sklopu izvannastavne aktivnosti osmislili i slogan ovogodišnjeg obilježavanja „;Otključaj kavez“, a koji započinje s interpunkcijom koja znači: “Nastavi” ili kako su tvorci slogana objasnili: “Keep on going”.

U nastavku obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti policijski službenici Ureda načelnika policijske uprave nastavljaju provoditi razne preventivne aktivnosti.

Odgovori