U KRAPJU PREDSTAVLJENO VAŽNO ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE

Krapje 10. listopada 2023.

U Parku prirode Lonjsko polje slučajnim arheološkim nalazom posjetitelja , majke i kćerke na Stazi graničara u Krapju prvog listopada,  ova je javna ustanova obogaćena još jednom turističkom ponudom u ionako prekrasnom okružju i brojnim sadržajima . Riječ je o streljivu za „bedemske puške“  koje datira između 16. i 19. stoljeća.

Nalaz je novinarima i javnosti  predstavljen 10. listopada na tiskovnoj konferenciji o čemu su govorili ravnatelj parka Domagoj Šejatović, arheolog Luka Štefan te Pročelnica konzervatorskog odjela u Sisku Ivana Miletić Čakširan.

Savjesnošću nalaznika te prisebnošću Arijane Jurić, Stručne suradnice za prodaju i marketing ustanove pozvan je stručni tim arheologa iz Muzejske zavičajne zbirke grada Novske i konzervatorica iz nadležnog Konzervatorskog odjela u Sisku na detaljni pregled navedene lokacije s ciljem prikupljanja površinskih nalaza i definiranja granica rasprostiranja.

„Ukupno je prikupljeno više od 400 komada metalnih kugli, a radi se o puščanom streljivu kalibra 20 – 30 mm, koje je preliminarno datirano  od 16. do 19. stoljeća. Slijedi probno arheološko istraživanje kako bi se utvrdio kontekst pronađenih nalaza i eventualna potreba za opsežnijim arheološkim istraživanjima koja bi mogla upotpuniti arheološku sliku Lonjskog polja, odnosno vojnih aktivnosti iz perioda Vojne krajine na ovom području.“rekao je novinarima arheolog Luka Štefan.

Pročelnica konzervatorskog odjela u Sisku Ivana Miletić Čakširan je među ostalim rekla kako je nalaz  potaknuo suradnju više institucija koje se bave zaštitom, istraživanjem i prezentacijom kulturne baštine.

„Nađeni predmeti bit će restaurirani te potom predani u nadležnu instituciju na pohranu. Slijedi i prezentacija nalaza u Parku prirode Lonjsko polje ali i u budućem Interpretacijskom centru Vojne Krajine u Novskoj. Ovo je izvrstan primjer kako se od slučajnog arheološkog nalaza može pokrenuti znanstveno istraživanje, oplemeniti postojeća kulturno-turistička ponuda i upotpuniti saznanja o povijesti i vrijednosti baštine nekog kraja. „ – izjavila je Miletić Čakširan.

Ovim pronalaskom upotpunit ćemo turističku ponudu Parka prirode Lonjsko polje, što stvara čvrste temelje za razvoj kulturnog turizma.“  izjavio je ravnatelj Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje, Domagoj Šejatović te dodao kako je to prvi  materijalni dokaz povijesti Vojne granice na području Parka prirode Lonjsko polje. Krapje ovim ulazi na arheološku kartu Hrvatske što za sobom povlači daljnja istraživanja- naglasio je Šejatović.

Načelnica Općine Jasenovac Marija Mačković je izjavila kako uz to što je Park prirode Lonjsko polje lijepa priča i u sebi ima „Selo graditeljske baštine“ proglašeno od Vijeća Europe  i ovo arheološko otkriće koje će se nastaviti istraživati treba uklopiti u jednu cjelinu jer imamo prirodnu , kulturnu i povijesnu baštinu što bi svakako trebalo iskoristiti u svrhu gospodarskog razvitka ovog područja.

Uz ovnu konferenciju za novinare je organiziran i obilazak parka uz vožnju Strugom u električnom čamcu . A slike govore sve. Park prirode Lonjsko polje idealno je mjesto za obiteljski ili drugi organizirani posjet te uživanje u netaknutoj prirodi u kojoj su onaj stari autohtoni suživot našli čovjek i sve biljne i životinjske vrste ovog posavskog kraja .

Opširnije u našim informativnim emisijama.

Više foto materijala na poveznici:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100063587799613

Odgovori