OBILJEŽENA 32. OBLJETNICA OSNUTKA SAMOSTALNE PSUNJSKE SATNIJE i ODRŽANA KOMEMORACIJA ZA 15 POGINULIH PRIPADNIKAPOSTROJBE

Brezovo polje 08.10.2023.

Polaganjem vijenaca , paljenjem svijeća, molitvom i prigodnim programom na Brezovom polju,  u nedjelju 8. listopada su se pripadnici Samostalne Psunjske satnije prisjetili  petnaestorice poginulih suboraca te obilježili 32. obljetnicu ustroja satnije. Ova je postrojba Hrvatske Vojske tijekom Domovinskog rata branila i obranila relej HTV-a na Psunju, te omogućila stanovništvu Slavonije praćenje programa i komunikaciju s ostalim dijelovima Hrvatske.

Psunjska satnija je bila ustrojbeni dio 121. novogradiške brigade, iako je i prije samog osnutka 121. brigade dio dragovoljaca branio odašiljačko antenske sustave na Psunju. Relej je bio jedan od strateških ciljeva srbokomunističke agresije te je objekt početkom rata svakodnevno bio granatiran, napadan pješačkim postrojbama te raketiran avionima tadašnje JNA. Naum okupatora su zaustavili hrabri branitelji iz Samostalne psunjske satnije te tako prekinuli informativnu i komunikacijsku blokadu ne samo brodsko posavske županije nego i većeg dijela Slavonije koja je i sama bila pod udarom neprijateljskih snaga. Samostalna psunjska satnija ustrojena je od dijelova Cerničke satnije koja je bila u sastavu 3. satnije 3.bojne 108. Brigade HV-e. Pripadnici Cerničke satnije su zajedno s ostalim postrojbama početkom rata zaustavili nadiranje neprijatelja kod Okučana, Smrtića, Gornjih Bogićevaca, Medara i Trnave. Četrdeset sedam pripadnika Cerničke satnije se 5. 10. 1991 godine priključuje 35-orici suboraca Cerničkog voda i 18-torici pripadnika Pratećeg voda koji je imao zadaću nadzirati i osiguravati cestu Strmac – Brezovo Polje te je tog datuma zapravo i ustrojena Samostalna psunjska satnija. Od početka agresije na RH , relej na Psunju su branili pripadnici policije, domaći dragovoljci, dragovoljci iz Požege i Slavonskog Broda te Rešetaračke satnije.

Kao i svake godine nakon okupljanja u dvorištu Općine Cernik automobilima i kombi vozilima 50-tak pripadnika psunjske satnije, roditelja i članova obitelji poginulih branitelja te predstavnika Udruga proisteklih iz domovinskog rata su krenuli put Brezovog polja i odašiljača na Psunju. Na prvoj postaji kod spomen obilježja poginulim pripadnicima satnije Robertu Petaniću, Ivanu Matoševiću i Stjepanu Škrobiću te na drugom spomen obilježju poginulom branitelju Tomislavu Ordaniću zapaljene su svijeće i molitvom,odana je počast ovim hrabrim braniteljima. Na skupnom spomen obilježju kod Odašiljača položeni su vijenci i zapaljene svijeće te je minutom šutnje odana počast 15-torici poginulih pripadnika Psunjske satnije . Braneći odašiljač na Psunju svoje živote su uklesali u temelje Domovine  Stjepan Škrobić, Ivan Matošević, Robert Petanić, Zlatko Žajgar, Tomislav Ordanić, Stanislav Marić, Zlatko Golubić, Ivan Đakić, Milan Cindrić, Nikola Lončar, Josip Mikolčević, Franjo Kumić, Milan Kurjaković, Zoran Terzić i Zvonko Marinović. Nazočne je u ime općine Cernik pozdravio načelnik Vitomir Žakić također pripadnik samostalne psunjske, a u ime Psunjske satnije jedan od zapovjednika postrojbe Tomislav Šimić. U ime tvrtke Odašiljači i veze skupu se obratio obratio izaslanik predsjednika uprave i direktora Mate Botice , Saša Radolić . Govorili su još predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana prijateljske Općine Čavli Denis Čargonja , predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana BPŽ Ante Zdunić te na kraju ratni zapovjednik 121. brigade , brigadir Josip Mikšić.

Program su recitacijama pjesama „Domovina“ uveličali učenici OŠ Matija Gubec Cernik Lucija i Mijo Sokić koje je pripremila učiteljica Sandra Jurišković Valešić. Domoljubnim stihovima im se pridružio i senior Robert Topčić član Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade HV

Molitvu za poginule pripadnike Samostalne psunjske satnije je predvodio gvardijan franjevačkog samostana u Cerniku fra. Josip Grubišić.

Bez obzira na naziv Samostalna psunjska satnija je bila ustrojbeni dio novogradiške 121. brigade, a pripadnici postrojbe su nakon što je prestala potreba obrane odašiljača na Psunju, sudjelovali u obrani i konačnom oslobođenju Hrvatske u sklopu drugih ustrojbenih jedinica 121. brigade i ostalih postrojbi HV ili policije. Dok su srpski mediji 1991. plasirali lažne informacije te montiranim snimkama i izvješćima pokušavali unijeti paniku i malodušnost kod našeg stanovništva, bilo je vrlo važno građanima dati točne i vjerodostojne informacije. Pripadnici samostalne psunjske satnije su u tim teškim danima za cijelu Hrvatsku, u vrlo složenim uvjetima , slabo naoružani, bez sigurne logistike pod stalnim pješačkim napadima i zasjedama četnika te avionskim napadima jugovojske ipak uspjeli obraniti relej i omogućiti stanovnicima novogradiškog kraja,  tijekom rata praćenje programa Hrvatske radio televizije te imati vjerodostojna izvješća o stanju na ratištu i situaciji u državi.

Foto Toni Brađašević i MV

Više foto materijala na poveznici:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100063587799613

Odgovori