U STAROJ GRADIŠKI NASTAVLJENO SNIMANJE DOKUMENTARNOG SERIJALA „MAGISTRALA RATNOG ZLOČINA“

Stara Gradiška 07.10.2023.

U Staroj Gradiški je danas nastavljeno snimanje dokumentarnog serijala projekta naziva „Magistrala ratnog zločina“ koji obuhvaća sedam dokumentarnih filmova. Riječ je o četvrtom i najzahtjevnijem projektu rekao nam je u ime produkcije Ivan Turudić, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije i dodao kako se projekt provodi već petu godinu i do sada su završena 3 filma . Prvi sveobuhvatni mozaični , drugi o logoru glina treći o Bučju te ovaj četvrti koji se snima na području Stare Gradiške koji je najzahtjevniji jer je bio najveći logor na okupiranom teritoriju RH a i samim time što je bio i trojni logor od NDH, preko komunizma i do Domovinskog rata. Turudić kaže kako je zahvalan Vladi Radošiću dragovoljcu Domovinskog rata , pripadniku specijalne policije „Zebre“ Nova Gradiška, umirovljenom u zvanju glavnoga policijskog inspektora koji je sustavno istraživao zločine u logoru Stara Gradiška ali i Bučju , Manjači  i drugih logora gdje su bili zatočeni naši branitelji i svi oni koji su predstavljali opasnost za velikosrpski režim i koji je o tome napisao dvije knjige „Pakao logora Stara Gradiška“ .

Radošić je zapravo scenarist dokumentarca, a nama je rekao kako nastavlja istraživati i prikupljati dokaze. Na temelju njegovih prikupljenih autentičnih dokumenata sudstvo je pokrenulo neke procese i osudilo nekoliko osoba za ratne zločine. Prema njegovim podatcima kroz sustav logora Stara Gradiška je prošlo 1380 logoraša, što Hrvata, Bošnjaka , Albanaca , pripadnika drugih nacionalnosti te samih Srba koji su bili zatvoreni zbog nekih drugih zločina koje su počinili u to vrijeme na okupiranom teritoriju.  

U filmu će svjedočiti i jedan od logoraša koji je u logoru Stara Gradiška uz torture  proveo 75 dana  i nagledao se i muka svojih prijatelja, sada 82. godišnji Ivan Pavišić-Baća koji je zarobljen 23.10.1991. godine i u zatvoru do razmjene ostao do 15. siječnja 1992. godine.

Serijal se financira najvećim dijelom sredstvima Ministarstva hrvatskih branitelja , a dio novca je dao i sam Grad Split te neki drugi donatori a očekuje se i reakcija Hrvatskog audiovizualnog centra kojem je poslan zahtjev za sufinanciranje. Serijal producira Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije. Nakon Stare Gradiške snimat će se i filmovi o logorima u Vojniću, Kninu Korenici i Manjači kaže Turudić ali nije isključeno da se zaustavimo samo na tih sedam filmova, jer ne treba zaboraviti da su naši brojni logoraši proveli dio robijanja a neki i ubijeni i u logorima u Republici Srbiji poput Stajićeva , Sremske Mitrovice, Niša , Beograda i drugih. Prema izvješću Komisije za zatočene i nestale Vlade RH u tim je logorima život skončalo 300 logoraša.

Opširnije u našim današnjim informativnim emisijama.

Foto: Vlado Radošić i MV

Sva prava pridržana .

Više foto materijala na poveznici:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100063587799613

Odgovori