OBILJEŽENA 31. OBLJETNICA AKCIJE “ŠAGOVINA 91”

Misom zadušnicom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja u Cerničkoj Šagovini te prigodnim programom  u nedjelju 18. prosinca obilježena je 31. obljetnica akcije Šagovna 91. u kojoj su hrvatske snage razbile jedno od najjačih četničkih uporišta na novogradiškom ratištu. 

Mašićka Šagovina je bila važna strateška točka u Domovinskom ratu. Tu činjenicu je potvrdio svaki branitelj koji se borio na novogradiškom ratištu a rečenica „Tko drži Mašićku Šagovinu i Gorice, drži cijelo novogradiško područje – izgovarana je u zapovjedništvima nebrojeno mnogo puta . Mještani Mašićke Šagovine , uglavnom hrvatski pravoslavci, bili su izbačeni iz svojih domova. Izbacili su ih srpske vojne i paravojne snage, uvezeni četnici iz Kikinde, Niša, Kuršumlije, Zaječara, Brčkog i drugih dijelova Srbije, Crne Gore i Bosne . Oni su svakodnevno – tenkovima, topovima i minobacačima – sijali smrt po okolnim hrvatskim naseljima, a najčešće po Novoj Gradiški i Cerniku. Međutim koordiniranom akcijom 19. prosinca 1991. godine u kojoj su sudjelovale novogradiška 121. brigada, 99. peščenička , 149. trešnjevačka  i brodska 108. brigada te diverzantska grupa iz Zagreba kasnije nazvana „Svileni“ po članu te skupine Josipu Horvatu – doslovno su uništili Šešeljeve Bele orlove, oslobodili Šagovinu i onemogućili napredovanje neprijatelja prema Cerničkoj Šagovini , Cerniku i Novoj Gradiški. 

U Crkvi sv. Luke misu zadušnicu za 14-toricu poginulih hrvatskih vitezova  služio je fra Željko Paurić. Uz članove obitelji poginulih branitelja  vijenace su kod spomen obilježja u Cerničkoj Šagovini položili i svijeće upalili izaslanik Vlade RH i Hrvatskog sabora župan Danijel Marušić, izaslanik potpredsjednika Vlade i Ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda brigadni general Ivan Obrovac, Izaslanstvo Općine Cernik koje su predvodili načelnik Vitomir Žakić i predsjednik općinskog vijeća Hrvoje Žakić, izaslanstvo Koordinacije udruga iz Domovinskog rata BPŽ , udruge 121. brigade- pukovnije Nova Gradiška, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata BPŽ i Republike Hrvatske , Grada Zagreba, Kluba Žitnjak-Petruševec, Udruge branitelja Domovinskog rata Trešnjevka Zagreb odnosno 149. brigade HV Trešnjevka, MO-a Žitnjak i Petruševec, OŠ Petruševec, Udruge veterana 3. gardijske brigade HV Kune, Specijalne policije Zebre Nova Gradiška, Policijske postaje Nova Gradiška te izaslanstvo samostalne satnije 121. brigade HV Nova Gradiška.

U ime pokrovitelja  komemoracije , Općine Cernik nazočne je pozdravio načelnik Vitormir Žakić , a nakon njega su govorili  general Ivan Obrovac, ratni zapovjednik i predsjednik Udruge hrvatskih branitelja i veterana Peščenice Marko Rašić te župan Danijel Marušić   .

Akcija Šagovina 91. je provedena u sklopu Operacije Orkan 91., a planiranje akcije i raspored postrojbi su zajedno pripremili general Vinko Štefanek i brigadir Josip Mikšić tadašnji zapovjednik 121. brigade. U akciji su iz 121. brigade poginuli Vlado Dubovski, Darko Franić, Josip Marinović, Slavko Matošević, Slavko Mihaljević, Zdravko Romić, Marijan Ruškan, Tomislav Ruškan i Tomislav Špehar, a iz grupe Svileni poginuli su Jurica Bekić, Zlatko Krčmar, Miroslav Krpan, Marijan Marjanović i Igor Vukas. Agresor je u akciji kojom su stvoreni uvjeti za nove oslobodilačke operacije i priprema za Bljesak i konačno oslobađanje do tada okupiranih područja Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Sisačko-Moslavačke županije imao oko 130 poginulih. Da je riječ o uvezenim četnicima , vidjelo se po njihovim dokumentima –rekao je jedan od zapovjednika Svilenih. Među mrtvima nije bilo ni jednog domaćeg iz Mašićke Šagovine . U mjestu je bilo tek nekoliko civila: uglavnom nemoćnih starica i staraca, jedna ranjena žena i djevojka. Starce smo zbrinuli, kao i ranjenu ženu u Novoj Gradiškoj. A djevojka je ispričala strahotnu priču. Četnici su je nekoliko mjeseci, svaki dan, silovali. I ona je bila zbrinjena u Novoj Gradiškoj. Poslije je došao njen brat i odveo je, tko zna kamo- dodao je „Svileni“.

U oslobađanju Mašičke Šagovine naši su branitelji teško porazili jednu pješačku bojnu sastavljena od „Belih orlova“, pješačkih postrojbe iz petog Korpusa i domaćih četnika ojačanih s oklopno – mehaniziranim vodom , odnosno dva tenka T-55 i jednim oklopnim transporterom M-60 te jednom minobacačkom bitnicom 82 mm.

Ovom je akcijom zaustavljena mogućnost zauzimanja  Cernika i Nove Gradiške a neprijatelj prisiljen na povlačenje prema Okučanima . Oslobodilačke akcije HV su na ovom području nastavljene krajem prosinca i početkom siječnja 1991. godine u Širincima gdje se vidjelo kako hrvatski branitelji imaju snage , volje i požrtvovnosti osloboditi sve privremeno okupirane dijelove RH da bi do potpunog cilja došli  u sjajnom Bljesku i veličanstvenoj Oluji.

više foto materijala na poveznici :

https://www.facebook.com/profile.php?id=100063587799613

Odgovori